Mit keres?

Konferencia beszámoló: Fókuszban az Élelmiszer 2019.10.18

November 10, 2019

2019. október 18-án került megrendezésre az SGS Hungária Kft. szervezésében specifikusan az élelmiszeripart érintő, minőségügyi témákat felvonultató konferencia.

Az előzetes várakozásokat is felülmúlta a Larus Étterem és Rendezvényközpontban megrendezett esemény, mivel az előadókkal és kollégákkal együtt közel 150 fő volt jelen.
Az előadásokat megelőzve, Kákonyi András, CBE üzletág igazgató bejelentette, hogy még ebben az évben, új SGS laboratórium nyílik Budapesten.
A következőkben a szakmában elismert vendégelőadók, valamint az SGS munkatársai által megtartott előadások témáinak rövid összefoglalóját olvashatják:

Zöldség-gyümölcs felügyeleti rendszer működtetése az Auchan Magyarországnál, különös tekintettel a peszticidekre – Makkai Csaba, Lead Quality Manager, Auchan Magyarország Kft.
Bemutatásra került az Auchan Magyarország Kft. zöldség-gyümölcs beszállítóinál alkalmazott felügyeleti rendszer, kiemelve a peszticidekre vonatkozó elvárásokat.

Növényvédőszerek kimutatásának lehetőségei növényi eredetű élelmiszerekből – Molnár Lajos, Laboratory and Branch Manager, SGS Hungária Kft.
Növényvédőszer kimutatások technikai háttere, az SGS magyarországi laboratóriuma által alkalmazott módszerek és eljárások.

Listeria a hűtőiparban, jó gyakorlatok a Fevita Hungary Zrt-nél – Soltész László, Vezérigazgató Helyettes, Fevita Hungary Zrt.
2018-ban európai méretű gyorsfagyasztott zöldség termékvisszahívásra került sor a termékek Listeria monocytogenes szennyeződése miatt. A Listeria jelenlétéhez és szaporodásához kapcsolódó kockázatok kiemelt figyelmet kaptak mind a feldolgozók, mind a vevők, illetve a hatósági ellenőrző szervezetek körében is.
Erre reagálva a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség, és annak tagjaként a Fevita Hungary Zrt., a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft-vel együttműködve, kialakított egy önkéntes intézkedésekből álló, úgynevezett Listeria Megelőző Rendszert, amely bevezetésével és hatékony működtetésével a jelenlegi technológiával előállított gyorsfagyasztott zöldség- és gyümölcstermékek Listeria szennyeződésének kockázata jelentősen csökkenthető.
A Fevita Hungary Zrt., a Listeria Megelőző Rendszert követelményeihez igazodva, saját élelmiszerbiztonsági rendszerének elemeit és szabályozásait a Listeria szennyeződés megelőzésére és minimálisra csökkentésére célzottan alkalmazza. Az előadás célja a vállalat által alkalmazott jó gyakorlatok bemutatása.

Jelöljünk okosan! Avagy milyen a jó címke egy vásárló szemével nézve. – Bóza Balázs, AFL Food Üzletág Vezető, SGS Hungária Kft.
Élelmiszer-vásárlás során a fogyasztói tájékoztatás és tájékozódás szempontjából az egyik legfontosabb információs csatorna az élelmiszerek jelölése. A termék címkéjén feltüntetett információk amellett, hogy fontos információkkal látják el a vásárlókat, komoly vásárlási döntéseket befolyásoló tényezők is lehetnek. Természetesen mindez csak akkor igaz, ha a jelölés szövegei az aktuális trendeknek és a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően kerülnek feltüntetésre. Az előadás során az élelmiszerek jelölése során leggyakrabban elkövetett hibákat próbáljuk meg röviden áttekinteni.

Az élelmiszer csomagolások környezetvédelmi trendjei. – Gerely Gábor, Sipospack-Packaging Kft.
A csomagolóipar környezetvédelmi felelőssége egyre hangsúlyosabban középpontba kerül. Ez a felelősség egyre inkább kigyűrűzik az élelmiszergyártó cégek felé is. Ugyanakkor ez nem csak extra feladatot, de megújulási-megkülönböztetési lehetőséget is kínál az élelmiszergyártóknak. Előadásunkban áttekintjük a környezetvédelmi kérdések hátterét, az aktuális csomagolási környezetvédelmi trendeket, és a Magyarországon jelenleg elérhető válaszokat.

Transparency One - Digitalizáció a nyomonkövetésben – Pápay Nándor, Food Business Development Expert & Auditor, SGS Hungária Kft.
Digitalizált ellátási lánc nyomonkövetési megoldás a termőföldtől az asztalig. Egyedülálló rendszer, ahol igazolt az információs tartalom, és egy vonalkód segítségével akár a vevővel is megoszthatóvá tehető mindez, növelve a bizalmat. Adatgyűjtés és igazolás az SGS bevonásával, adatbiztonság és informatikai háttér a Microsoft fejlesztésében. Több, mint pusztán nyomonkövetés, az első rendszer, mely egyben a vásárlókat is megszólító marketing eszköz, közben pedig a beszállítók adatait gyűjtő és felügyelő, teljeskörű térkép.

Élelmiszeripari elvárásoknak megfelelő, kártevők elleni védekezési rendszer bemutatása – Kovács Gabriella, Ronix Kft.
Professzionális kártevőirtási gyakorlatok és szolgáltatások az élelmiszeriparban alkalmazott jó higiéniai gyakorlatok és szabványok elvárásai szerint.

Fenntartható biztonság - biztonságosan fenntartható? A METRO beszállítói fejlesztési programja a fejlődés útján - Schnörch Katalin, Minőségbiztosítási Vezető, METRO Kereskedelmi Kft.
Az előadás során átfogó képet kapnak a METRO Kereskedelmi Kft. szállító értékelési rendszeréről, szem előtt tartva a termékbiztonságot és a fenntarthatóságot. Bemutatásra kerül az elmúlt évek szállítókkal folytatott közös munkájának eredménye, illetve terveink a jövőre nézve. Célunk, hogy vásárlóink részére biztonságos, kiváló minőségű termékeket biztosítsunk hosszútávon.

RSPO és UTZ tanúsítások aktualitásai, tapasztalatok – Erdélyi Zsolt, Vezető Auditor, Pápay Nándor, Auditor, SGS Hungária Kft.
Az RSPO tanúsítási és modul követelményeinek bemutatása. Védjegy használatának lehetőségei. Az UTZ szabvány várható változásai, összeolvadás a Rainforest Alliance tanúsítással. Mely piaci szereplők esetében értelmezhető a tanúsítás és milyen termékeket érinthet.

IFS és BRC GS tanúsítások aktualitásai, tapasztalatok – Győrfi László, Global GFSI Compliance Manager, Lead Auditor, SGS
A BRC GS Food Issue 8 szabvány auditjainak eddigi tapasztalatai. Lényeges változások bemutatása az IFS Broker Version 3 szabvány esetében. Felkészülés az IFS Food Version 7 szabvány átállásra. Egyéb érdekességek, hírek az IFS és BRC GS területéről.

ISO 22000 és FSSC 22000 szabványváltozások – Czirják Annamária, Vezető Auditor, Németh Gabriella, Vezető Auditor, SGS Hungária Kft.
Átállás egyszerűen, a régi és új ISO 22000 szabvány összehasonlítása. Az FSSC 22000 szabvány új követelményeinek gyakorlati bevezetése és az eddigi auditok tapasztalatai.


Lépjen velünk kapcsolatba!

  • SGS Hungária Kft.

Sirály utca 4,

, 1124,

Budapest, Magyarország