Skip to Menu Skip to Search Lépjen velünk kapcsolatba! Hungary Egyéb weboldalak és nyelvek Skip to Content

Az elektromos és elektronikus berendezések első magyarországi forgalmazóira különleges környezetvédelmi követelmények vonatkoznak. (Elektromos és elektronikus berendezések a gyakorlatban az elektromos áramtól függő berendezések, ideértve az elektromos áramot mérő és az átvitelét biztosító berendezéseket is. A legfontosabb szabályokat a 197/2014. (VIII. 1.) Korm. rendelet tartalmazza.

WEEE irányelv (az elektromos és elektronikus berendezésekről szóló irányelv) rendelkezései szerint az EU-ban 2018. augusztus 15-ét követően az elektromos és elektronikai berendezések vonatkozásában már egységes besorolásokat kell használni. Ennek megfelelően módosult a hulladékgazdálkodási jogszabályok mellett a termékdíj törvény is.

Nyilvántartások vezetésében, hogy a VTSZ számok meghatározása során a 2010. január 1-jén hatályos áruosztályozási szabályokról a termékdíj szabályozás áttért a tárgyév január 1-jén hatályos áruosztályozási szabályokra. A kategóriák változása, illetve a VTSZ számok meghatározásának egyszerűsítése miatt tehát érdemes áttekinteni a termékeinket, hogy biztosan megfelelő kategóriába sorolták be őket, illetve biztosan ne fussanak bele abba a helyzetbe, hogy nem fizetnek termékdíjat a termékdíjköteles termékükre, vagy éppenséggel feleslegesen fizetnek.

A módosítás érintette a vámtarifaszámokat, a gyűjtési és a hasznosítási arány mértékére, valamint a vagyoni biztosíték mértékére és számításának módjára vonatkozó táblázatokat, illetve a nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez szükséges adatlapokat is. Azoknál a gyártóknál, akik 2018. január 1-jét megelőzően kérelmezték a nyilvántartásba vételt, az országos környezetvédelmi hatóság 2018. december 31. napjáig hivatalból eljárva módosítja a nyilvántartást a hat elektromos-, elektronikusberendezés-kategóriának megfelelően.

Az SGS tanácsadással, nyilvántartások, bevallások elkészítésével, valamint az elektromos és elektronikus berendezésekre vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzésével támogatja ügyfeleit.

A hulladék elektromos és elektronikus berendezések (WEEE) gyűjtési, logisztikai és kezelési szabályairól szóló ISO 50625-1 szabvány alapján készült WEEELABEX követelmények szerint  akkreditált tanúsításokat végzünk.

LÉPJEN KAPCSOLATBA VELÜNK!

SGS Hungária Kft.
1124 Budapest
Sirály utca 4.
e: sales.hu@sgs.com
t: +36 1 309 3305