Skip to Menu Skip to Search Lépjen velünk kapcsolatba! Hungary Egyéb weboldalak és nyelvek Skip to Content
SafeGuardS orig pint milk containers

Az EU nemrég módosította az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe  kerülő  műanyagokra vonatkozó rendeletét. A legújabb, felülvizsgált változat 2019. január 31-től lépett hatályba.

2019. január 11-én az EU közzétette a 2019/37 EK rendeletet, mely módosítja az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe  kerülő  műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló 10/2011 EK rendeletet. A legújabb kiadás többek között a következőket tartalmazza:

  • Az I. melléklet 1. táblázatában négy anyag esetében módosul a vonatkozó bejegyzés, valamint három teljesen új összetevő kerül az engedélyezett anyagok Uniós listájába.
  • Az I. melléklet 2. táblázata egy három anyagra vonatkozó korlátozással egészül ki, ezeket az anyagokat krotonsavban kifejezve kell megadni
  • Az I. melléklet 4. táblázatában a 744. számú FCM összetevőre vonatkozó (3-hydroxybutanoic acid-3-hydroxypentanoic acid, copolymer) bejegyzéshez tartozó korlátozásról szóló sor helyébe a krotonsavra vonatkozó specifikus kioldódási határérték lép. 
  • A bizonyos élelmiszerek esetén használatos élelmiszer-utánzó modellanyagokat tartalmazó táblázat két sora módosul (III. melléklet 4. pont, 3. táblázat, lásd lent az 1. táblázatot).

Az új rendelet 2019. január 31-én lépett hatályba.

Az új előírás szerint azon élelmiszerrel érintkezésbe kerülő műanyagok, melyek hatályba lépés dátuma előtt lettek megfeleltetve a jogszabálynak, 2019. január 31-ig forgalomba hozhatók, és a készlet erejéig forgalmazhatók.

Az 1. táblázatban kiemeltük a 2019/37 EK rendelet III. mellékletének 4. pontjában található 3. táblázatban szereplő, bizonyos élelmiszertípusokhoz tartozó élelmiszer-utánzó modellanyagok használatát, összehasonlítva a meglévő előírásokkal.

 

A III. melléklet 4. pontjának 3. táblázatában a harmadik és negyedik sor

‘Az összkioldódás vizsgálatára kijelölt élelmiszer-utánzó modellanyagok’

2019/37/EK rendelet mely módosítja a 10/2011/EK rendeletet

10/2011/EK rendelet
(melyet a 2017/752/EK rendelet módosít)

Hatáskör

élelmiszerrel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagok és műanyag tárgyak

élelmiszerrel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagok és műanyag tárgyak

Élelmiszer típusonként használandó élelmiszer-utánzó modellanyag

50% etanol minden, legalább 4,5-ös pH-értékű vizes és alkoholos élelmiszer, valamint tejtermék esetén

50% etanol minden, vizes és alkoholos élelmiszer, valamint tejtermék esetén

3% ecetsav és 50% etanol minden, 4,5-nél alacsonyabb pH-értékű vizes és alkoholos élelmiszer, valamint tejtermék esetén

3% ecetsav és 50% etanol minden, vizes, savas és alkoholos élelmiszer, valamint tejtermék esetén

Hatályba lépés dátuma

2019. január 31.

Hatályban

  1. táblázat

Az SGS szakértői széles körű tudással és vizsgálati tapasztalattal rendelkeznek az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokkal és termékekkel kapcsolatban. Munkájukkal elősegítik, hogy a termékek megfeleljenek az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokra vonatkozó előírásoknak illetve biztosítsák a megfelelőség felé vezető utat. Legyen szó összmigrációs vizsgálatokról, új előírásokkal, megfelelőségi kérdésekkel kapcsolatos szaktanácsadásról és dokumentáció ellenőrzésről, az SGS az Ön megbízható partnere. További információért lépjen velünk kapcsolatba, vagy keresse fel honlapunkat.

Következő lépés:

Javasoljuk az érintetteknek, hogy az EU piacra szánt élelmiszerrel érintkezésbe kerülő műanyag termékeiket a legújabb előírásoknak feleltessék meg.

Megoldási javaslatunk:

Vegye igénybe szakértelmünket az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokkal és más anyagokkal kapcsolatos analitikai vizsgálatokban.

Lépjen kapcsolatba velünk az alábbi elérhetőségeken!

Ajánlatkérés és információ:

e-mail: sales.hu@sgs.com
telefon: +36 1 309 3305