Skip to Menu Skip to Search Lépjen velünk kapcsolatba! Hungary Egyéb weboldalak és nyelvek Skip to Content


Szeretnénk Partnereink figyelmébe ajánlani Bárczi István, a Fenntarthatósági Divízió vezetőjének a nagyvállalatok kötelező energetikai auditálási kötelezettségéről megjelent szakmai cikkét.
 
2015. december 5-ig első alkalommal, attól kezdve 4 évente a nagyvállatoknak, a jogi személy egészére kiterjedő energetikai auditot kell végeztetniük. Az Energia Hivatal az auditjelentéseket szakmai tartalom szempontjából ellenőrzi. Amennyiben az audit nem felel meg a követelményeknek, a hibák kijavításra 3 hónap áll rendelkezésre. Ennek elmaradása esetén, valamint szakszerűtlen, illetve valótlan adatok közlése esetén érvénytelen az audit, és új auditálásra kötelezheti a Hivatal a nagyvállalatot.

Ha a nagyvállalat az auditálási kötelezettségét nem teljesíti, akkor 10 millió forint ismételten kiszabható bírsággal sújtható, azonban a Hivatal 2016. december 31-ig nem szab ki bírságot.
 
Az energetikai auditálási kötelezettség alól az a nagyvállalat mentességet nyer, amely teljes szervezetében bevezette és tanúsítatta az ISO 50001 szerinti energiairányítási rendszert.
 
Az energiairányítási rendszer további előnyei:

  • Ismert tanúsítási követelményrendszer és tanúsító szervezetek,
  • Folyamatos energiahatékonyság-növelés, azaz költség-hatékonyság növelés,
  • Folyamatos rendszerfelügyelet,
  • Rendszerbevezetés a szervezet által is, ezért kevesebb az auditköltség és -idő.

A fentiek miatt célszerűbb az energetikai auditok helyett bevezetni és tanúsíttatni az ISO 50001-es rendszert, amely egy nemzetközileg elfogadott tanúsítványt jelent, továbbá követelménye ismert és mentességet ad az energetikai auditálási kötelezettség alól is.
 
A teljes cikk ide kattintva érhető el (PDF 1.17MB).

További információért, kérjük keresse:

Keresztúti Ágnes
SGS Hungária Kft.
Rendszer- és szolgáltatástanúsítás
t: +36 1 309 3344