Skip to Menu Skip to Search Lépjen velünk kapcsolatba! Hungary Egyéb weboldalak és nyelvek Skip to Content

Az ISO 14001 szabvány felülvizsgálatának újabb mérföldkövéhez érkezett azzal, hogy július 1-én kiadták Nemzetközi Szabványtervezet (a továbbiakban DIS) verzióját. Ez az első hivatalos tervezet az ISO 14001 felülvizsgált változatában valószínűleg megjelenő követelményeket írja le és körvonalazza azt, hogy mit fog a 2015 3. negyedévében kiadni tervezett szabvány tartalmazni.

 

Az ISO 14001:2015-ért felelős albizottsága (ISO/TC 207/SC 1) által készített tervezet a következő lényeges pontokat fogja tartalmazni:

  •  Az Annex SL keretének alkalmazása; az ISO/DIS 14001 is az Annex SL szerinti szerkezetű, amely egyébként minden új és felülvizsgált ISO irányítási rendszerszabvány kötelező kerete;
  • AZ ISO “A KIR-rel szembeni várható kihívásokról” és az ISO 14001 folyamatos fejlesztésének vizsgálatáról szóló jelentéseinek figyelembevétele;
  • A jelenlegi ISO 14001 alapelvek és követelmények fenntartása és fejlesztése.

 

Az ISO a következő várható változtatásokat határozta meg a felülvizsgálat eredményeképpen:

  1.  Stratégiai környezetirányítás
  2.  Vezetés
  3.  A környezet védelme
  4. Környezeti teljesítmény
  5. Életciklus szemlélet
  6. Kommunikáció
  7. Dokumentálás

Stratégiai környezetirányítás

Új előírás, hogy a szervezet által azonosított és a környezet szempontjából releváns külső és belső szempontokat a szervezet összefüggésében meg kell érteni. Különös figyelmet érdemelnek azon érdekelt felek igényei és elvárásai, akik befolyásolhatják a szervezetet, vagy akiket befolyásolhat a szervezet. Ebben az összefüggésben kell a szervezetnek azonosítania a fenyegetésekkel és lehetőségekkel kapcsolatos kockázatokat. A jelentős környezeti tényezőket és az azokkal kapcsolatos követelményeket és tevékenységeket kell meghatározni a KIR-ben.    

Vezetés: elkötelezettség a környezetirányítás mellett

A felső vezetőség speciális felelősségeit tartalmazó új előírás készült a környezetirányítási rendszer vezetésének és az az iránti elkötelezettségnek a bemutatására.

A megelőzéstől a védelemig

A környezeti politikának elkötelezettséget kell tartalmazni a környezet védelmére. Ennek nincs konkrét meghatározása, de ez magában foglalja a szennyezés megelőzését és egyéb elkötelezettség vállalásokat is, mint például a fenntartható erőforrások használata, a klímaváltozás csökkentése és az ahhoz való alkalmazkodás, a biológiai sokféleség és az ökoszisztémák védelme stb.

A környezeti teljesítmény javítása

A hangsúly a környezeti tényezők kezelésével kapcsolatos teljesítmény javításán van. A szervezetnek kritériumokat kell meghatározni a környezeti teljesítményének értékelésére megfelelő mutatószámok használatával.

  Életciklus szemlélet

A szervezeteknek ki kell terjeszteniük szabályozásukat és befolyásukat az általuk használt nyersanyagok beszerzésétől/termeléstől a végső kezelésig. Ez nem jelenti azt, hogy életciklus elemzést kellene végezniük.

Kommunikáció

A küldő és belső kommunikáció azonos hangsúlyt kap. A külső kommunkációról a szervezet hoz döntést, de a kötelezettségeket figyelembe kell venni.

Dokumentálás

A “dokumentált információ” kifejezést használják a “dokumentumok” és a “feljegyzések” helyett is. A szervezet határozhatja meg, hogy mely esetekben van szükség “eljárásokra”.

 

Milyen támogatást nyújt az SGS?

Az SGS tájékoztatókat és képzéseket tart annak érdekében, hogy segítsük ügyfeleinket és jövőbeni ügyfeleinket az ISO/DIS 14001 szabványtervezet megértésében. További információk az ISO 14001-ről és az Annex SL áttekintése itt található: www.sgs.com/ISO14001

 

További aktualitások

Az ISO/DIS szabványtervezet egy példánya megvásárolható itt: http://www.iso.org/iso/home/store/catalogue_tc/catalogue_detail.htm?csnumber=60857 ,

Az ISO Környezetirányítási rendszerekért (KIR) és ISO 14001 szabványért felelős albizottságának (ISO/TC 207/SC 1) honlapán:

http://www.iso.org/iso/tc207sc1home

 

Az ISO 14001:2005-ről és publikálásának ütemeiről az SGS információkat és aktualitásokat közöl, amint azok ismertté válnak.

 

További részletekért kérjük keresse: 

Bárczi Istvánt,

a Fenntarthatósági Divízió vezetőjét

 
SGS Hungária Kft.
1124 Budapest,  Sirály utca 4.

Phone: 06 1 309 3311
E-mail: istvan.barczi@sgs.com

Az SGS-ről

Az SGS a világ vezető minőségellenőrző, vizsgáló és tanúsító szervezete. Vállalatunkat világszerte a minőség és a tisztesség példaképeként tartják számon. Több mint 80 000 alkalmazottal, világszerte több mint 1650 irodát és laboratóriumot működtetünk.