Skip to Menu Skip to Search Lépjen velünk kapcsolatba! Hungary Egyéb weboldalak és nyelvek Skip to Content

2009. január 1. óta a csomagolások gyártóit ellenőrizheti az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, illetve az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség abból a szempontból, hogy a felhasznált csomagolóanyagok megfelelnek-e a lényegi környezetvédelmi követelményeknek.
A törvényi szabályozás szerint gyártónak minősül mindenki, aki gazdasági tevékenysége során a termékét becsomagolja, illetve aki a Magyar Köztáraság területére becsomagolt terméket importál akár az Európai Unió területéről, akár azon kívülről. (A csomagolásról és a csomagolási hulladék kezelésének részletes szabályairól szóló 94/2002. számú kormányrendelet.)
Környezetvédelmi auditjainkon azt tapasztaljuk, hogy a csomagolások környezetvédelmi megfelelősége igazolására kötelezettek elsöprő többsége nem értesült erről a feladatáról, és ha mégis, akkor sem megfelelő tartalmú nyilatkozatokat állítanak ki.
A lényegi környezetvédelmi követelményeket nemzetközi szabványok fejtik ki részletesen, amelyekre a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló kormányrendelet hivatkozik is.
A gyártók úgy igazolhatják azt, hogy a csomagolásaik a fenti kormányrendeletben foglalt környezetvédelmi követelményeknek megfelelnek, hogy arról nyilatkozatot állítanak ki (91/2006 GKM rendelet). Ennek a gyártói megfelelőségi nyilatkozatnak azonban a tartalma és formája kötött, azt a 91/2006-os GKM rendelet pontosan meghatározza. A nyilatkozatnak a csomagolások egyes összetevői beszállítóinak környezetvédelmi megfelelőségi igazolásain kell alapulni és meg kell határozni többek között azt, hogy a csomagolás anyag milyen hasznosítási eljárást tesz lehetővé. Ezek miatt a nyilatkozatok kiállítása nem puszta formaság, hanem környezetvédelmi ismereteket igénylő szakmai munka.
Az SGS Hungária Kft. szakemberei – akik ezen e területen is rendelkeznek már gyakorlattal – készen állnak a környezetvédelmi nyilatkozatok szakszerű elkészítésére.
Lépjen velünk kapcsolatba a következő elérhetőségek valamelyikén:
tel: +36 30 369 1622
e-mail Az SGS a világ vezető minőségellenőrző, vizsgáló és tanúsító szervezete. Az 1878-ban alapított, genfi székhelyű vállalatcsoport szinte a világ összes országában jelen van képviseleteivel, szolgáltatásaival.