Skip to Menu Skip to Search Lépjen velünk kapcsolatba! Hungary Egyéb weboldalak és nyelvek Skip to Content

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Gazdaságfejlesztési Operatív Program és a Közép magyarországi Operatív Program keretében környezetközpontú technológiafejlesztés támogatására két, lényegében azonos tartalmú pályázatot írt ki a vállalkozások számára. (GOP-2008-2.1.4 és KMOP-2008-1.2.4)
A pályázatokon elnyerhető támogatás összege 5-50 millió Ft, a támogatás mértéke az összes elszámolható költség 40-50 % -a lehet.
A támogatható technológiai fejlesztések a következő területekre irányulhatnak:
anyag- és energiatakarékos, hulladék- és emisszió szegény technológiák bevezetése, az elérhető legjobb technika (BAT) alkalmazása, alap- és segédanyagok megújuló, ill. másodnyersanyagokkal való kiváltását célzó technológiák, környezetbarát csomagolástechnológia. A pályázati kiírás lényeges eleme, hogy a fejlesztés révén környezetterhelés csökkentésnek kell megvalósulnia. Ezt a pályázó által kiválasztott környezeti teljesítmény mutatók esetében mind a kiinduló értéken (bázisérték), mind a vállalt értéken be kell mutatnia a pályázónak. A vállalt értékek elérése képezi a szerződéses kötelezettséget. A környezetterhelés csökkentésére vonatkozó vállalások bázisértékét hitelesítő tanúsítvánnyal kell alátámasztani.
A projekt megvalósítása során készített jelentésekben a pályázónak be kell nyújtania minden környezetterhelésre vonatkozó vállalása esetében az adott évre vonatkozó hitelesített értékeket.
A bázisértékeket és a projekt során megvalósított cél értékeket tehát hitelesített tanúsítvánnyal kell igazolni. Hitelesítő lehet a Nemzeti Akkreditáló Testület által ISO 14001-re akkreditált tanúsító szervezet. Ezen felül követelmény, hogy a hitelesítési eljárásba bevonjanak egy környezetvédelmi felülvizsgálat végzésére jogosító engedéllyel rendelkező szakértőt.
Az SGS Hungária Kft. akkreditációja, valamint munkatársainak szakmai felkészültsége és feljogosításuk alapján kész elvégezni a környezetvédelmi adatok hitelesítését, amely szükséges a pályázati támogatás elnyeréséhez.
A támogatás elnyerésének további feltétele, hogy a pályázónak rendelkezni kell, vagy a vállalnia kell az ISO 14001 követelményeinek megfelelő környezetközpontú irányítási rendszer tanúsíttatását, vagy az EMAS szerinti nyilvántartásba vételét, vagy el kell nyernie az EU ökocímke, illetve a hazai Környezetbarát Termék minősítést.
Az ISO 14001, illetve az EMAS szerinti környezetközpontú irányítási rendszer tanúsítása, illetve hitelesítése az SGS Hungária Kft. fő tevékenységei közé tartozik, így ezekkel is szívesen állunk Ügyfeleink rendelkezésére.
Információink szerint a későbbiekben kiírt hasonló tartalmú pályázatoknál is követelmény lesz a közölt környezetvédelmi adatok hitelesítése.
SGS Hungária Kft.1124 Budapest, Sirály u. 4.
t: +36 1 309 3300
f: +36 1 309 3333E-mailwww.hu.sgs.com Az SGS Csoport a világ vezetõ minõségellenõrzõ, vizsgáló és tanúsító szervezete. Az 1878-ban alapított SGS a minõség és feddhetetlenség mintájául szolgál világszerte. Mintegy 53'000 szakember áll az ügyelek rendelkezésére világszerte több mint 1000 irodában és laboratóriumban.