Skip to Menu Skip to Search Lépjen velünk kapcsolatba! Hungary Egyéb weboldalak és nyelvek Skip to Content

Az élelmiszerek helytelen jelölése akár termékvisszahívást is eredményezhet. Az SGS jelölésellenőrzési szolgáltatásainak igénybevételével a gyártók/forgalmazók biztosíthatják, hogy a termékük jelölése megfeleljen a vonatkozó élelmiszerjogi előírásoknak.

Az Európai Unió és Amerika területén regisztrált termékvisszahívások mintegy 40 százaléka a helytelen címkézésre, vagy az adalékanyagok hibás jelölésére vezethetőek vissza. Ezen belül a visszahívások körülbelül 30 százaléka a fel nem tüntetett allergének miatt történik. A gyártóknak/forgalmazóknak két fontos dolgot kell tudniuk, ahhoz, hogy megelőzzék a nem megfelelő jelölésből adódó problémákat. Egyrészt pontosan tisztában kell lenniük azzal, hogy a termékeik milyen összetevőket tartalmaznak, másrészt a célországban mindenkor hatályos előírásoknak megfelelően kell jelölniük a terméket.

Ezen kívül az élelmiszer jelölések fontos eleme a tápértékjelölés is. Az SGS laboratóriumai segíthetik Önt a helyes tápértékadatok feltüntetésében, amennyiben igénybe veszi laboratóriumunk tápértékvizsgálati szolgáltatásait. A tápérték-vizsgálatokon kívül szakértői szolgáltatásainkkal is állunk megrendelőink rendelkezésére többek között a szakirodalmi adatokon és/vagy az alapanyagok tápértékadatain alapuló tápértékszámításokkal is.

Az SGS jelölésellenőrzési szolgáltatásainak igénybevételével megtakaríthatja a termékvisszahívás okozta költségeket, időveszteséget ugyanakkor megőrizheti jó hírnevét, miközben eleget tesz az adott célországban, a termékre vonatkozó, mindenkor hatályos előírásoknak.

Az SGS az élelmiszerek jelölésének ellenőrzését több, mint 80 országban el tudja végezni, amelynek során szakértőink ellenőrzik mind az adott célországnak megfelelő helyes nyelvhasználatot, mind a vonatkozó élelmiszerjogi előírásoknak való megfelelősséget is. Amennyiben rendelkezésre állnak tápértékvizsgálatok eredményei, vagy megrendelték tápértékszámítási szolgáltatásunkat, akkor szakértőink megadják a vonatkozó előírásoknak megfelelő tápértéktáblázat feltüntetésének módját is. Megjegyezzük, hogy az egyes célországokban a forgalmazáshoz szükséges vizsgálatok és jelölési követelmények eltérőek lehetnek. Az SGS jelölésellenőrzési szolgáltatásait igénybe véve biztosíthatja, hogy termékének jelölése megfelelő legyen, figyelembe véve többek között a feltüntetett összetevőket, adalékanyagokat, allergéneket, tápértékjelölést és egyéb az élelmiszerjogot érintő kötelező, valamint önkéntes jelölései elemeket.

Annak érdekében, hogy csökkenthesse a jogszabályoknak való nem megfelelés kockázatát, többek között a következő kritériumok szerint tudjuk felülvizsgálni címkéit:

 • Allergének jelölése
 • Egészségre – és/vagy tápanyagra vonatkozó állítások
 • Termék megnevezés – figyelembe véve a célország nemzeti előírásait is
 • Összetevők feltüntetése
 • Kötelező adatok elhelyezkedése és megjelenítése
 • Nettó tömeg/nettó térfogat jelölése
 • Tápértékjelölés
 • Felelős vállalkozó neve és címe
 • Minőségmegőrzési idő / Fogyaszthatósági idő feltüntetésének módja
 • Alkoholtartalom
 • Származásra / eredet helyére utaló jelölések
 • Nyelvhasználat megfelelősége
 • Betűméret megfelelősége

Irodáink és laboratóriumaink hálózata az egész világra kiterjed, így mind globális, mind helyi szinten tudunk jelölés ellenőrzési szolgáltatásokat nyújtani.

A részletekért lépjen kapcsolatba velünk még ma!