Skip to Menu Skip to Search Lépjen velünk kapcsolatba! Hungary Egyéb weboldalak és nyelvek Skip to Content

Auditáltassa GMO-mentes ellátási láncát az SGS szakembereivel, hogy a vetőmagoktól a piacra jutásig terjedő folyamat minőségirányítási rendszerét is hitelesíttetni tudja.

A genetikailag nem módosított (GMO-mentes) élelmiszer és takarmány értékesítése esetén a bizonyítási kötelezettség az ellátási láncot terheli. GMO-mentes ellátási lánc szabványunk segítségével a szervezetek, méretüktől függetlenül, hitelesített módon kínálhatják GMO-mentes termékeiket. A tanúsítás hatálya kiterjedhet az ellátási lánc egyetlen vagy több szereplőjére, de akár a teljes termelési folyamatra is.

Mit tartalmaz a szabvány?

A vetőmagoktól kezdve a termesztési folyamaton, betakarításon, szállításon, begyűjtésen, raktározáson, feldolgozáson át a piaci értékesítési csatornákig kiterjedően a minőségirányítási rendszer független tanúsítását kínáljuk. A tanúsítás a GMO-címkézéssel és nyomon követhetőséggel kapcsolatos jogszabályi követelmények hitelesítésére is kiterjed.

A GMO-mentességgel kapcsolatos EU-szabályozás, többek között a 2001/18/EK irányelv, valamint az 1829/2003 és 1830/2003 rendelet alapján a szabványunk az ellátási lánc minden folyamatára alkalmazható:

  • a vetőmagellátásra
  • a gazdálkodásra
  • a kereskedelemre
  • a feldolgozásra

Ezen kívül az ellátási lánc felé irányuló szolgáltatásokra is:

  • a raktározásra
  • a szállításra
  • a mintavételre és analízisre

A megfelelőség fenntartása érdekében a tanúsítást megszerző szervezetek éves ellenőrző auditon vesznek részt.

A GMO-mentes ellátási lánc tanúsítás nem helyettesíti a nemzeti és nemzetközi szabályozás szerinti megfelelőséget.

„Nem amazonasi biom” ellátási lánc

A mezőgazdasági termények iránti kereslet igen nagy területekre kiterjedő erdőirtást okozott az Amazonas-biomban, ami megnövekedett széndioxid-kibocsátással és a biodiverzitás sérülésével járt. Ennek eredményeként néhány szervezet megállapodást kötött 2006-ban arról, hogy nem kereskedik a brazil Amazonas-biom területén termesztett szójababbal. A megállapodást azóta évente megújítják. „Nem amazonasi biom” ellátási lánc tanúsításunkkal igazolható, hogy a szójabab nem az Amazonas-biom területéről származik. A brazíliai szójababbal kereskedő szervezetek most már igazolni tudják legitimitásukat.

A „Nem amazonasi biom” ellátási lánc tanúsítás nem helyettesíti a nemzeti és nemzetközi szabályozás szerinti megfelelőséget.

Tanúsíttassa GMO-mentes termékeit az SGS szakembereivel! Lépjen kapcsolatba velünk még ma, hogy bővebb felvilágosítással szolgálhassunk arról, hogyan segíthetjük vállalata működését!