Skip to Menu Skip to Search Lépjen velünk kapcsolatba! Hungary Egyéb weboldalak és nyelvek Skip to Content

A Gluténmentesség tanúsítási program (Gluten-Free Certification Program, GFCP) egy önkéntes irányítási rendszer tanúsítási programja, amely egy megelőző, tudományos alapú megközelítést alkalmaz a gluténmentes élelmiszeripari termékek biztonságos előállításához. A programot élelmiszer-ipari szakértőkkel, fogyasztói csoportokkal és kormányzati érdekelt felekkel egyetértésben, velük való tanácskozásokat követően fejlesztették ki. HACCP-alapú szabványként a GFCP célja a bejövő veszélyekkel és folyamatok veszélyeivel való megbirkózás, beleértve a gyártó gluténmentes önbevallásnak részeként a nem bejelentett glutént és az általános, élelmiszeripari, biztonságirányítási rendszert.

A tanúsítás követelményei

 • A létesítménynek rendelkeznie kell auditálható, GMP/HACCP-alapú, élelmiszer-biztonsági rendszerrel vagy azzal egyenértékű, helyi rendszerrel.
 • A létesítménynek át kell mennie a GFCP által engedélyezett auditáló vállalat vagy tanúsítási szervezet éves auditján. A GFCP auditokat el lehet végezni önállóan vagy egy elismert élelmiszer-biztonsági audittal együtt, például a GFSI audit szabványok egyikével.
 • A GFCP által tanúsított gyártó létesítményeknek validálniuk kell irányítási rendszereikben, hogy minden késztermék, függetlenül attól, hogy viselnek-e GFCP logót vagy sem, megfelel annak az országnak a szabályai alapján megengedett mennyiségű gluténre vonatkozó követelményeknek, ahova a terméket végső értékesítésre szánják.
 • A GFCP által tanúsított összetevők legfeljebb 20 ppm glutént tartalmazhatnak.

A GFCP szabványok és irányelvek és GFCP útmutató

Milyen lépésekben szerezhető meg a tanúsítás?

 1. Jelentkezzen a GFCP programra, és szerezze meg a GFCP szabványok és irányelvek, a GFCP útmutató és egyéb GFCP referenciaanyagok hivatalos példányait. Egyszeri díjat számítunk fel
 2. Töltse ki a GFCP program engedélyezésre szóló megállapodását (Program License Agreement, PLA) és a részletes, "A" jelzésű GFCP menetrendet, majd küldje be ezeket közvetlenül az Allergénellenőrző Csoportnak (Allergen Control Group, ACG).
 3. Végezzen egy önértékelést vagy gap elemzést, hogy biztosítsa létesítménye felkészültségét a helyszíni auditra.
 4. Foglalja le auditját az SGS-nél, a GFCP ISO 17021-1 akkreditált hitelesítő szervnél
 5. Az auditon túljutva megkapja elismerési igazolását (Certificate of Recognition, COR).
 6. Elismert státuszát úgy tudja fenntartani, ha biztosítja, hogy folyamatosan megfelel a GFCP követelményeinek, beleértve az audit elvégzését és az "A" menetrend évenkénti frissítését.

További tudnivalók a GFCP programról

Ajánlatunk

A világ vezető ellenőrzési, auditálási, tanúsítási, vizsgálati és hitelesítési vállalataként az SGS számos megoldást kínál az élelmiszer-biztonsági igényeinek kielégítésére:

 • Gap elemzés és audit előértékelés: vállalata meglévő allergén-/gluténkezelési rendszerének részletes felülvizsgálata és a GFCP követelményeivel való egybevetése
 • Tanúsítás: a GFCP szerint történik. A GFCP auditok integrálhatók (pl. a GFSI auditokkal) vagy alkalmazhatók önállóan is.
 • Testre szabott auditok: saját, testreszabott, belső gluténmentességi rendszere alapján
 • Vizsgálat: a glutén élelmiszerekben való kimutatásának átfogó vizsgálata; a polimeráz-láncreakció (Polymerase Chain Reaction, PCR) vagy az enzim-kötött immunszorbens próba (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay, ELISA) vizsgálati módszertanát felhasználva, az alacsony szintű glutén meghatározásához.
 • Képzés: testre szabott képzési program, amelyet az Ön egyedi igényeihez alakítottak ki, és amely lefedi az allergénekhez/gluténhez kötődő kockázatkezelés minden szempontját és a hatékony végrehajtást.

Lépjen velünk kapcsolatba még ma, és egyeztesse saját követelményeit élelmiszer-biztonsági szakértőnkkel.