Skip to Menu Skip to Search Lépjen velünk kapcsolatba! Hungary Egyéb weboldalak és nyelvek Skip to Content

A Gluténmentességet Tanúsító Szervezet (Gluten-Free Certification Organization, GFCO) egy önkéntes program, amelyet 2005-ben fejlesztett ki a Gluténérzékenységi Csoport (Gluten Intolerance Group, GIG). Jelenleg ez a szervezet a legnagyobb és leggyorsabban növekvő, gluténmentes tanúsítványt adó szervezet Észak-Amerikában, amely sok ezer terméket tanúsít.

A tanúsítás követelményei

A GFCO szigorú előírásokat alkalmaz, hogy garantálja a liszt- és gluténérzékeny fogyasztókat élelmiszerük biztonsága felől:

 • A GFCO logót viselő késztermékek legfeljebb 10 ppm glutént tartalmazhatnak.
 • A GFCO tanúsítást megszerzett termékek összetevői legfeljebb 10 ppm glutént tartalmazhatnak.
 • A GFCO által tanúsított termékek nem tartalmazhatnak árpaalapú összetevőket.
 • A késztermékeket, a magas kockázatú nyersanyagokat és a berendezést is vizsgálatnak kell alávetni.
 • Minden GFCO által tanúsított terméket előállító gyártóüzemet évente, legalább egyszer, auditálni kell; a késztermékeket pedig rendszeresen be kell küldeni a GFCO-nak, felülvizsgálatra.
 • A GFCO tanúsítvány megszerzéséhez a vállalatoknak meg kell felelniük az allergénekre, a gluténmentes termékek címkézésére és a helyes gyártási gyakorlatokra vonatkozó kormányrendeleteknek.

Milyen lépésekben szerezhető meg a tanúsítás?

 1. Jelentkezzen a GFCO programra, amely részletes tájékoztatást nyújt minden olyan termékről és létesítményről, amelyek tanúsítását számításba veheti.
 2. Végezzen el egy gap auditot, hogy felkészüljön a helyszíni auditra.
 3. Foglalja le az auditot az SGS-nél
 4. Az auditon sikeresen túljutva engedélyt kap a GFCO logójának használatára.
 5. Tanúsításának feddhetetlenségét úgy tarthatja meg, ha évente auditot végeztet a létesítményében, és benyújtja a gluténelemzési eredményeket.

További tudnivalók a GFCO-programról.

Ajánlatunk

A világ vezető ellenőrzési, auditálási, tanúsítási, vizsgálati és hitelesítési vállalataként az SGS számos megoldást kínál az élelmiszer-biztonsági igényeinek kielégítésére:

 • Gap elemzés és audit előértékelés: vállalata meglévő allergén-/gluténkezelési rendszerének részletes felülvizsgálata, és a GFCO követelményeivel való egybevetése
 • Tanúsítás: a GFCO követelményei alapján. A GFCO auditok integrálhatók (pl. a GFSI auditokkal) vagy alkalmazhatók önállóan is.
 • Vizsgálat: a glutén élelmiszerekben való kimutatásának átfogó vizsgálata; a polimeráz-láncreakció (Polymerase Chain Reaction, PCR) vagy az enzim-kötött immunszorbens próba (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay, ELISA) vizsgálati módszertanainak felhasználásával, az alacsony szintű glutén meghatározásához.
 • Képzés: a GFCO követelményeihez, valamint az allergénekhez/gluténhez kötődő kockázatkezelés minden szempontjának való megfeleléshez, és annak hatékony végrehajtásához van kialakítva.

Lépjen velünk kapcsolatba még ma, és egyeztesse saját követelményeit élelmiszer-biztonsági szakértőnkkel.