Skip to Menu Skip to Search Lépjen velünk kapcsolatba! Hungary Egyéb weboldalak és nyelvek Skip to Content

Az Áthúzott Kalász (Crossed Grain) szimbólummal jelölt, gluténmentességről szóló tanúsítás – önálló audit az AOECS gluténmentes élelmiszerekre vonatkozó szabványa alapján

Az Európai Coeliakiás Egyesületek Szövetsége (Association of European Coeliac Societies, AOECS) egy 35 európai, nemzeti, coeliakiás egyesületet magába gyűjtő, non-profit esernyőszervezet. Az "Áthúzott Kalász" szimbólum, melynek használata azon vállalatok számára engedélyezett, amelyek megfelelnek az AEOCS gluténmentes élelmiszerekre vonatkozó szabványának, a biztonságot jelenti a fogyasztók számára. Ezt a nemzetközileg elismert szimbólumot támogatják a lisztérzékenységi szervezetek.

A Coeliac UK, az AOECS egyik tagja, az étel- és italgyártók számára, valamint a termékeiket értékesítő kiskereskedők számára kínál "Áthúzott Kalász" szimbólummal ellátott tanúsítást az Egyesült Királyság területén, Európában és világszerte.

Kulcsfontosságú tények a tanúsításról

  • Három különböző típusú engedély létezik, attól függően, hogy az élelmiszer-ipari vállalatok székhelye az Egyesült Királyságban, Európában vagy a világ más részén található.
  • Az "Áthúzott Kalász" szimbólumot viselő termékek, valamint a termék összes összetevője legfeljebb 20 mg/kg (ppm) glutént tartalmazhat. Kizárólag a több összetevőt vagy feldolgozott termékeket tartalmazó termékek, mint például a müzliszeletek, kaphatnak tanúsítást. Az egyetlen összetevőből álló vagy feldolgozatlan termékek, mint például a friss gyümölcsök, nem kaphatnak tanúsítást.
  • Az AOECS által tanúsított termékeket termelő, gyártó létesítményeknek évente át kell menni az auditáláson, valamint az akkreditált laboratóriumokban végzett, éves késztermék-vizsgálaton.
  • A tanúsításhoz bármikor további termékek adhatók, további költségek nélkül.
  • Az egy évre szóló engedély díja a tanúsításban szereplő, gluténmentes termékek áruforgalmától és exportjától függ.
  • Az AOECS auditok elvégezhetők önmagukban vagy egy elismert, élelmiszer-biztonsági audittal együtt, beleértve a GFSI auditálási szabványainak bármelyikét.
  • Kifejlesztették a BRC önkéntes, hozzáadott modulját (12. modul), és ez a modul alkalmazandó a gluténmentes élelmiszert előállító gyártókra, az AOECS szabványa szerint.

Milyen lépésekben szerezhető meg a tanúsítás?

  1. Válassza ki, melyik engedély- vagy tanúsítástípusra lesz szüksége (EU, globális vagy Egyesült Királyság), majd jelentkezzen nálunk. A jelentkezési lap kitöltése nem jár költséggel. Az éves tanúsítási/engedélyezési díjakat a Coeliac UK számítja ki.
  2. Önértékelés vagy gap elemzés segítségével biztosítsa, hogy az Ön létesítménye felkészült a helyszíni auditra.
  3. Foglalja le az auditot az SGS-nél
  4. Az auditon túljutva megkapja az SGS által, az AOECS-szabványok alapján kibocsátott tanúsítást.
  5. A tanúsítás felhasználásával töltse ki az engedélykérelmet, és megkapja az engedélyt az "Áthúzott Kalász" szimbólumának használatára.
  6. Tanúsításának feddhetetlenségét úgy tarthatja fenn, ha betervezi az éves szintű auditálást, és elvégzi a szükséges termékvizsgálatokat.

További tudnivalók az "Áthúzott Kalász" szimbólum engedélyezéséről a Coeliac UK-on keresztül.

Hogyan segíthet az SGS?

Számos megoldást kínálunk Önnek, melyek segítségével megfelelhet az "Áthúzott Kalász" szimbólum tanúsítási követelményeinek:

  • Önértékelés: önértékelő űrlapot kap tőlünk, amelyet a Coeliac UK szervezettel együttműködve fejlesztettünk ki, és amelynek segítségével felmérheti, hogy készen áll-e a helyszíni audit lefolytatására.
  • Gap elemzés: egy szakképzett SGS auditor részletesen felülvizsgálja vállalatának meglévő gluténkezelési rendszerét, és összeveti az AOECS-szabvány követelményeivel.
  • Tanúsítás: az auditálást és a tanúsítást az AOECS-szabványok alapján végezzük, a rendszer hivatalos listájának használatával, amelyet szakértőink a Coeliac UK szervezettel együttműködve fejlesztettek ki.
  • Vizsgálat: átfogó vizsgálatot végzünk a glutén élelmiszerekben történő kimutatására, a polimeráz-láncreakció (Polymerase Chain Reaction, PCR) vagy az enzim-kötött immunoszorbens próba (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay, ELISA) vizsgálati módszertanait használva, az alacsony szintű glutén meghatározásához.
  • Képzés: képzéseink lefedik az AOECS szabvány követelményeit, valamint a glutén kockázatkezelési szempontjait és annak hatékony végrehajtását.

Lépjen velünk kapcsolatba még ma, és egyeztesse saját követelményeit élelmiszer-biztonsági szakértőnkkel.